Artiklen indeholder reklamelinks

Når du hoster, er det faktisk fordi, din krop prøver at fjerne noget fra luftvejene, som ikke skal være der. Det er lidt samme refleks, som når du bliver snottet, og kroppen producerer snottet for at fjerne pollen og lignende fra næsen. Med luftvejene er det bare luft og ikke snot, men princippet er det samme.

Faktisk kan der godt være slim involveret, fordi slimhinderne beskytter mod pollen, støv og den slags, som kunne forvilde sig ind i luftvejene. Slim med det uønskede materiale kan blive transporteret op til munden, hvor man kan hoste det ud eller synke det.

Generelt er det dog primært luften, der skal fjerne fremmedlegemerne fra luftvejene. Og det er præcis det, man gør, når man hoster. Du har nok prøvet at hoste længe, så måske er det mere præcist at sige, at kroppen forsøger at fjerne fremmedlegemerne.

Mange mulige irritationer

Der kan være meget, som irriterer luftvejene, når man går rundt og trækker vejret – som de fleste jo trods alt gør. Det er forskelligt, hvad der kan irritere luftvejene alt afhængigt af, hvor man befinder sig og hvilken årstid, det er. Årstiden dikterer naturligvis sådan noget som mængden af pollen i luften, som er en klassisk synder.

Også hvis man ikke er direkte allergisk over for pollen kan meget af det betyde, at man kan få indåndet noget af det, og det er kroppen ikke så glad for. Så kommer reaktionen, hvor slimhinderne prøver at dække af, man hoster for at ’puste’ pollen ud af luftvejene, og ens hals og vejrtrækning kan blive irriteret.

Det kan dog også være sådan noget som irriterende gasser, der kradser i luftvejene, og igen er det kroppens instinktive reaktion at prøve at hoste gassen væk.

De fleste kender til, at en stor lastbil eller lignende kører forbi, og man kan smage og mærke osen fra den, eller røgen fra en cigaret, som irriterer halsen. Det fremkalder hosten, fordi det irriterer luftvejene, og så beskytter kroppen instinktivt sig selv.

Hostemidler kan fås i håndkøb

Hostesaft

Hvis man er meget generet af hoste, findes der heldigvis en række forskellige produkter, der kan hjælpe. Det er meget almindeligt at hoste, og selvom det kan lyde selvmodsigende, kan det faktisk være en hjælp at få løsnet noget af slimen.

Slimen i halsen er jo til for at beskytte mod irriterende fremmedlegemer, og derfor kan det virke ulogisk, at man skal løsne det. Tanken er, at ved at gøre slim i halsen, som er blevet lidt hårdt eller sejt, en smule blødere, kan man lettere hoste det op.

Når man lettere kan hoste det op fra luftvejene, kan kroppen hurtigere slippe af med det, der irriterer luftvejene, og på den måde kan man slippe for noget af hosten.

Det er værd at huske på, at der naturligvis også kan være sygdom til grund for ens hoste. Hvis det er en sygdom, er det ikke sikkert, at man lige kan slippe af med hosten, eksempelvis hvis man er forkølet. Hostemidler som Mucolysin kan købes i håndkøb en række forskellige steder i landet, og det kan hjælpe med at løsne slim i halsen, når man hoster meget.