Artiklen indeholder reklamelinks

Har vi ikke alle prøvet den der irriterende tørre hoste, der kommer af ingenting, men føles ubehagelig, fordi der intet er at hoste op? Men trangen er der stadig. Halsen bliver tør, og vi vil instinktivt drikke noget væske og/eller tage en form for mentholbolsje.

1,4 millioner danskere lider af tør hoste, men kun lidt over halvdelen gør noget ved det. Hoste er generende for den hostende selv og omgivelserne. Nattesøvnen kan blive afbrudt og du vågner op helt ør i hovedet, fordi du ikke har fået nok søvn, da enten du selv er vågnet eller en anden har vækket dig. Du har bare lyst til at sove.

Hoste om natten eller tør hoste generelt er i langt de fleste tilfælde harmløst og noget, der går over af sig selv. Der er forskellige ting, du selv kan gøre for at slippe af med den tørre hoste.

Hvad kan jeg selv gøre?

Der er både gode råd og håndkøbsmedicin til hjælp, hvis du døjer med tør og irriterende hoste. Helt lavpraktisk gælder det om at drikke godt med væske og ”smøre” halsen, så den krilrende og kløende fornemmelse ophører. Te eller varm mælk med honning er en god klassiker, og du kan skifte i mellem de to, når du bliver træt af den ene variant.

I håndkøb kan du med fordel anskaffe dig et hostestillende middel. Vær opmærksom på, at det ikke skal være slimløsende, det er beregnet til hoste med slim, der skal gøres tyndere og løsnes.

Pebermynteolie. Genialt naturmiddel til tør og øm hals. Du kan anvende dråberne på flere forskellige måder. Inden sengetid kan du putte et par pebermynteolie direkte på huden på halsen og smøre det ud. Det har en meget kraftigt menthol-lugt og en blanding af en kølende og varmende effekt. Alternativt kan du dryppe et par dråber i en portion bodylotion og smøre det ud på hals- og brystområdet.

En anden metode med pebermynteolie er at drikke det. Enten et par rene dråber på tungen, eller opløst i et glas vand. Og ja. Det smager forfærdeligt, men det virker! Det har en lignende effekt som, når man tager et sip af noget stærk alkohol, der varmer hele vejen ned i halsen.

Tør hoste kommer typisk om natten, og det kan anbefales at du vælger et hostemiddel, der indeholder stoffet antihistamin. Antihistamin er både effektiv mod hoste, og virker samtidig beroligende i 4-8 timer, så du kan få en ordentlig nattesøvn.

Det er ganske effektivt at hæve hovedet om natten. Læg en ekstra pude under hovedet, så du bedre kan få luft. Når du ligger fladt ned, øger stillingen trykket på lungerne, der gør at de presses mere sammen.

Hvornår skal jeg gå til lægen?

Kontakt din læge, hvis:

 

  • Din hoste (som voksen) har varet i mere end 2-3 uger
  • Du hoster misfarvet slim op og/eller du har feber
  • Du har svært ved at trække vejret, fordi du hoster så meget
  • Dit barn under 2 år hoster