Når vi hoster, er det kroppens reaktion på at fjerne et fremmedlegeme i halsen, som eks. støv. Men når vi er forkølet, så bliver forkølelsen ofte også ledsaget af hoste, hvilket kan være rigtig generende. Generelt set findes der to typer af hoste. Hvad forskellen på disse to er, kan du blive klogere på i denne artikel.

Tør hoste

En tør hoste er kendetegnet ved, at din hals kilder og klør, og det vil ofte føles som om, at der sidder noget i halsen, du ikke kan få væk. En tør hoste kan opstå i forbindelse med en forkølelse, eller hvis du har fået noget galt i halsen. Det kan dog også sagtens komme, hvis du er ryger eller har astma. Rygere har en tendens til at få vedvarende hoste.

Tør hoste kan være yderst irriterende, hvis du har problemer med at få den kildende fornemmelse væk, og derved har brug for at hoste meget. Mange oplever også problemer med at sove, hvis de har tør hoste, fordi det er generende og holder dig vågen.

Hoste med slim

Har du hoste med slim, vil du, som navnet antyder, hoste slim med op, når du hoster. Denne type hoste ses også ofte i forbindelse med virusinfektioner som eks. forkølelse, bihulebetændelse eller lungebetændelse. Hoste med slim kan være lige så generende som tør hoste, om end lidt nemmere at slippe af med, da du kan komme af med slimet fra hosten. En forkølelse vil ofte starte med en tør hoste, og efterfølgende bevæge sig over i hoste med slim. Dog kan det sagtens være tilfældet kun at have den ene eller anden hoste, når du er syg.

Hostens varighed

En hoste kan vare alt fra nogle dage til nogle uger. Selvom du måske ikke er forkølet mere, kan du stadig have en hoste, der generer, og som ikke går væk før efter lang tid. Hold øje med varigheden af hosten, så du kan være opmærksom på, om hosten evt. kan skyldes andre årsager end en virusinfektion.

Du bør som udgangspunkt søge læge, hvis der er gået mere end to uger, hvor du har haft hoste uden at det er blevet bedre. Lægen kan hjælpe med at finde frem til andre årsager, hvis dette er tilfældet.

Gode råd til hoste

Hvad enten du har en tør hoste eller hoste med slim, kan det være generende for dig i din dagligdag. Et af de bedste råd du kan få, når det kommer til hoste er at give dig selv lov til at hoste. Selvom det er træls at hoste på kontoret, i klassen eller hvor det nu måtte være, så er det vigtigt, at du ikke holder hosten inde. Din krop har brug for at komme af med hosten, og derfor er det vigtigt, at du giver dig selv lov til det.

Et andet godt råd er at supplere din hoste med hostestillende middel eller tabletter. Disse kan især hjælpe, hvis du ikke kan sove pga. hosten. Du skal blot være opmærksom på, at enkelte typer af hostestillende midler, som eks. hostesaft kan være sløvende, og du må derfor ikke køre bil eller lign., når du har indtaget dette.