Artiklen indeholder reklamelinks

Udover at få et rent og velduftende hjem med hjælp fra diverse rengøringsmidler, kan du også få mere med, end du bad om. Mange hidsige rengøringsmidler indeholder stærke kraftige stoffer, der er nødvendige for at fjerne fedt og kalk. Men de giver ofte også gener. Løbende næse, svien i øjnene og åndedrætsbesvær er for flere danskere konsekvensen af at anvende stærke rengøringsmidler i hverdagen.

Parfumeindholdet kan være synderen

Eksperter mistænker unødvendigt parfume i at forårsage fysiologiske reaktioner på rengøringsmidlerne. Symptomerne hos duft-og kemikalieoverfølsomme personer kan udløses af parfumestofferne, der bliver udløst ved brug af produktet. Der er udført undersøgelser på området, der viser, at nogle personer føler sig generet af deres rengøringsmidler. Men der er højst sandsynligt mange flere ude i det danske land, der oplever, at de bliver påvirket fysisk i det ene eller andet omfang, når de anvender skrappe rengøringsmidler. De er bare ikke en del af statistikken.

Spraydysen kan have en negativ effekt

Antallet af praktiske produkter med en sprayfunktion er også under eksperternes lupper. Jesper Rasmussen, læge på arbejds-og miljømedicinsk klinik på Odense Universitetshospital har undersøgt, hvilke rengøringsmetoder- og midler, der viser tegn på at øge risikoen for astma, siger: ”En del tyder på, at brug af ethvert rengøringsprodukt i sprayform øger risikoen for luftvejssymptomer”. Når man trykker på håndtaget på sprayflasken, bliver alle parfumerne og kemikalierne splittet op i støvdråber og kan derfor nemmere optaget i kroppen.

Mange danskere forbinder et rent hjem med et parfumeret hjem. Om det er på grund af rengøringsmidler, duftlys- eller pinde er parfume ofte tilført i uhensigtsmæssige store mængder i produktet. En undersøgelse af de mest populære universalrengøringsprodukter, kalkfjernere og glansrens (på spray) viser, at de fleste er tilsat parfume.

Det er et problem, både i forhold til eksisterende allergikere og potentielle, fordi parfumen ikke er tildelt en funktion, men blot additiver, der kan forårsage kontaktallergi. Når du først viser en allergisk reaktion på et bestemt parfumestof, er du allergisk resten af livet.

Producenterne er ikke underlagt regler eller en lov, der forelægger, at de skal oplyse om mængden af parfume i produktet eller hvilken slags, der tilføjet formlen.

Du kan ikke udvikle allergi eller astma efter én rengøring

Har du oplevet, at dine rengøringsmidler giver dig kriller i næsen eller mærker at det går i luftvejene, skal du som ikke-allergi være bange for, at du udvikler allergi fra dag til dag. Det kræver en vis grad af udsættelse over længere tid.

Der er på nuværende tidpunkt ikke dokumenteret videnskabelige konklusioner, der beviser, at der en entydig sammenhæng mellem rengøring og astma. Dog er kvinder, der arbejder i rengøringsbranchen mere udsatte – faktisk dobbelt så høj risiko – end ansatte i andre erhverv for at udvikle astma.

Gode råd

Der findes allerede alternativer til meget kradse fx kalkfjerningsmidler, og produkter uden parfume. Desværre er nogle af disse produkter ikke altid lige effektive mod skidt, og nogle vælger at gå tilbage til de mere skrappe produkter. Hvis du er en af dem, der stadig benytter rengøringsprodukter med parfume og kraftige lugte især til kalkfjernelse, er her et par råd:

 

  • Åben vinduet i det rum, du er ved at rengøre. På den måde bliver luften ikke så kraftig, når du fx sprayer kalkfjerner i badet. Lad produktet virke, og lugten dampe lidt, mens du gå ind i et andet rum et par minutter.
  • Har du tidligere oplevet ubehag ved et eller flere produkter, så bær en maske over munden.
  • Brug handsker. Skrappe rengøringsprodukter kan irritere din hud, og du kan være sikker på, at de udtørrer huden.