Artiklen indeholder reklamelinks
Lungebetændelse kommer af bakterier, virus eller svampe og er en infektion i lungevævet. Lungevævet er der, hvor den livsvigtige ilt fra luften bliver transporteret rundt i blodet. Når lungevævet er betændt er det straks vanskeligere for transporten af ilt, og resultatet er åndedrætsbesvær. Jo større del af lungen, der er ramt, jo værre bliver det for vejrtrækningen.
Hvad er symptomerne for lungebetændelse?
De fleste patienter føler, at de har det dårligt. Lungebetændelse opstår ofte efter forkølelse eller halsbetændelse.
- Feber
- Kulderystninger
- Hoste (eventuelt med rødt eller gulligt slim fra lungerne)
- Åndedrætsbesvær
- Brystsmerter kan forekomme
Bemærk: Til trods for at hoste er et vigtigt symptom, skyldes det absolut ikke altid lungebetændelse.
Når der er tale om et alvorligt tilfælde af lungebetændelse, som ofte ses hos ældre og andre personer hvis immunforsvar er svækket af anden sygdom, er symptomerne høj feber, åndenød og dårlig almentilstand.
Du skal være opmærksom på, at når du er begyndt på din antibiotikakur og du har høj feber i mere end tre dage efterfølgende, skal du kontakte din læge igen. Hoster du blodigt spyt op samtidig med stærke brystsmerter, skal du altid gå til lægen.
Hvorfor får man lungebetændelse?
Sygdommen kan ramme alle mennesker, men rammer oftere personer med nedsat immunforsvar. For eksempel ældre, alkoholikere, patienter med kroniske lungesygdomme som KOL eller astma eller patienter, der har fået fjernet milten. Lungesygdommen forekommer typisk i vinterperioden.
Smitter det?
Ja og nej. Lungebetændelse, der kommer af bakterier, er de bakterier, vi allerede har i mundhulen. Det vil sige, at du selv kan være ansvarlig for at udvikle lungebetændelsen af egne bakterier. Du er altså ikke nødvendigvis blevet smittet med det af andre. Du kan smitte andre i form af hoste eller nys tæt på andre mennesker. Bakterierne er luftbårne, når du hoster eller nyser dem ud.
Der er en speciel bakterie, Mycoplasma, der er årsag til mindre epidemier af lungebetændelse ca. hvert fjerde år. Den smitter netop ved luftbårne bakterier fra en bærer af Mycoplasma. Bakterierne overføres fra luften gennem næse eller mund og ned i luftvejene. Der er desuden et bestemt virus (RSV), der kan give små børn en smitsom og alvorlig lungebetændelse. Generelt har lungebetændelse ikke den store smittefare.
Hvordan behandler man lungebetændelse?
Ved bakterieinfektioner giver lægen dig en kur med antibiotika, der varer omkring 10 dage. Lungebetændelse på grund af virus (hvis en anden har smittet dig) bliver ikke behandlet med medicin.
Ved en undersøgelse hos din læge, lytter han eller hun på dine lunger med et stetoskop, og tager eventuelt en blodprøve. Hvis det er nødvendigt kan lægen henvise dig til en røntgenundersøgelse af dine lunger, for at be- eller afkræfte sygdommen.
Hvis lægen aner tvivl eller speciel mistanke, kan det være, at du skal hoste noget slim op i en beholder, der vil blive sendt til analyse hos et laboratorium for at tjekke for bakterier, virus, eller svamp.
Hvad kan jeg selv gøre?
Langt de fleste tilfælde af lungebetændelse kan du selv tage kampen op mod derhjemme. Sørg for at holde dig varm, drikke rigeligt med væske, og give din krop ro og hvile til helbrede sig selv. Hvis ikke du lytter til din krop, forværrer du det blot. Det er kedeligt og frustrerende i længden, men læg dig i sengen og gerne med en ekstra pude, så du ligger højt med hovedet, og får nemmere ved at trække vejret. Smertestillende piller, gerne Ipren kan typisk få feberen til at falde, og du vil få det bedre.
Hvad med mit (spæd)barn?
Er dit barn ramt af lungebetændelse med høj feber, er det vigtigt, at du ikke pakker barnet for meget ind. Barnet skal have mulighed for at slippe af med den varme, der er forårsaget af feberen. I særtilfælde kan et barn udvikle feberkramper. Husk masser af væske. Hvis dit barn har fået virussen RSV, er det meget smitsomt, og barnet skal isoleres fra andre børn.