Årsag

Når du kan mærke, at du bliver nødt til at hoste, er det din krops måde at rense luftvejene for støv og skidt. Mellemgulvet trækker sig sammen, og den luft, der er i luftvejene, bliver blæst ud med stor fart.

På alle andre tidspunkter, hvor din krop er i ”normal tilstand” er dine lunger og de nederste luftveje fri for bakterier, altså en form for sterile.

Hvorfor hoster jeg?

Hoste er en helt normalt del af kroppens naturlige forsvarsmekanismer, der sørger for at rense vores luftveje. Hvis du hoster, betyder det typisk, at der er irritation i luftvejene. Måske har du fået noget galt i halsen, eller udsat for tørhed i form at støv eller røg. Det kan være tegn på øget slimproduktion på grund af betændelse i lungerne.

Luftvejsinfektioner er ofte årsagen til hoste, og nogle gange kan det vare flere måneder efter infektionen er væk. (Kronisk)hoste kan også forårsages af lungesygdomme som KOL (ofte kendt som ”rygerlunger”) kronisk bronkitis og astma. Der er sygdomme uden for lungerne, der kan give hoste fx bihulebetændelse. Bihulebetændelse giver slim i bihulerne, der løber ned i lungerne. Det er ubehageligt og man vil reagere ved at hoste. En anden årsag kan være mavesyre i spiserøret, der irriterer slimhinden, som resulterer i hostereflekser. Rygning er også klassisk grobund for kronisk hoste.

Hvad skal jeg have i tankerne, når mit barn hoster?

I forhold til små børn, skal du finde ud af, om det er sygdomsrelateret eller om de har slugt en eller anden ting (fremmedlegeme). En infektion i luftvejene hos børn er ofte resultatet af en virus. Det kan dog også være en bakterie, og den skal behandles med antibiotika.

Har dit barn feber eller er forkølet, har det sandsynligvis fået en infektion. Hvis der ikke er andre symptomer, er der ikke andet at gøre end at vente til sygdommen er stilnet af. Hoster dit barn stadig over de næste par dage, må du kontakte din praktiserende læge.

Pludselig voldsom hoste kan være på grund af, at dit barn har slugt noget, der ikke skal sluges. Dette skal tages alvorligt, da det kan være livstruende og resultere i kvælning. Løft dit barn i benene med hovedet nedad, mens du banker det på ryggen med hul hånd. Kommer genstanden ikke ud, og barnet fortsætter med voldsom hoste, skal du ringe 112.

Det er nemmere at diagnosticere større børn og voksne, da de har større viden om, hvad grunden til hosten er. Om de føler sig sløje eller har været udsat for støv eller røg. Det er ufarligt at hoste, men årsagen kan være.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hoste er super irriterende. Det larmer og hvis det ikke kun er et enkelt host, kan det gøre ondt i halsen. Men husk på, at hoste er en lidelse og ikke en sygdom. Det handler om at identificere grunden bag. Nogle gange er det vigtigt ikke at undertrykke hoste, men hoste ordenligt igennem, for at få eventuelt slim eller irritation væk. Fx hvis du har fået noget i den gale hals, som man siger.

Hvis du er forkølet og snottet, er det en god idé at drikke godt med væske. Noget af snottet/sekret kan sætte sig på luftvejene, og med rigeligt væske, kan du bløde det op, så du lettere kan hoste det op. Du kan også vælge et hostemiddel, der er slimløsende, så du kan komme af med det.

Og til sidst: Hvis du føler trang til at hoste – så gør det. Det kan være mere skadende at lade være.